international school of zanzibar

a design proposal for a multipurpose hall, ISZ

The project consists in finishing an existing hall located in the property of the International School of Zanzibar. Already used for different activities, the new construction should provide more flexibility of this empty space for both the students and staff of the school as well as the outsiders.


Located at the edge of the property, the new construction should contribute to develop a stronger identity to the school, to improve the daily life of the students and to enhance the connection with the neighbours by offering a useful place for associations, meetings, various events or even additional classrooms for closed-by schools.

The existing building is preserved as much as possible and the existing structural frame is used to develop the new walls.

The concept of the project places a particular attention on the choice of the material used for the construction considering its properties as both aesthetic and technical values. One specific element, a moulded brick, is repeated in order to shape the envelope creating different patterns on the facade. From this simple principle, variations are added to the facade according the space in between the bricks and create from this game a natural ventilation to the indoors space. Three different bricks are created with a progressively shorter length.

As a simple technical strategy, through these multiple holes, two layers of bricks are created in order to capture the hot air and lead it up to the top of the building to cool the inside space. In addition of its insulation function, the relief created by the superposition of the bricks will also minimize the propagation of the sound indoors.

The porosity of each portion of walls will also create an interesting illumination during night making the all building functioning as a lantern, a benchmark recognizable from the surroundings. 

Collaborator:

Amélie Chauvin, AforA Architects 

zanzibar 2014

© OPENSCAPE. All rights reserved.